Justynka99 napisał/a:
Widziałam ten artykuł wczoraj na onecie. Chuj ze złodziejem, ale 2 rzeczy mnie zastanawiają.
1) do tej pory zwykle szukało się w ten sposób morderców, gwałcicieli, ale że media w całej Polsce szukają złodzieja portfela? No z czymś takim się wcześniej nie spotałam.
2) Przypuszczam, że info o 1600 zł to ściema właściciela tego portfela. Kto w dzisiejszych czasach nosi tyle przy sobie w gotówce? Serio ktoś w XXI wieku w którym w zasadzie wszędzie można zapłacić kartą nosi w gotówce więcej niż 200 - 300 zł?
Każda metoda dobra na zwalczanie przestępczości, nagłośnienie takiej "drobnej" kradzieży może spowoduje, że choć kilku potencjalnych "honorowych ludzi z zasadami" dwa razy zastanowi się zanim przywłaszczy sobie cudzą własność. Zwłaszcza pod czujnym okiem nagrywającej to kamery
Ja bym raczej zapytał: kto w dzisiejszych czasach płaci kartą? Pracuje z ludźmi ze "starszego pokolenia" (powyżej 40stki) i mało który używa na codzień karty, większość używa jej raz w miesiącu by wypłacić pensję/rentę/emeryturę. Tuż przed świętami były wypłacane świadczenia zus więc koleś mógł mieć w portfelu taką właśnie wypłaconą kasę, mógł też wziąć większą gotówkę żeby coś kupić komuś na święta np. telefon.