Dziękujemy! Przez kolejne 100 lat, będziemy się troszczyć o Wasze oszczędności, dbając o pomnażanie Państwa kapitału!
Taaaaaa....
Jeżeli na samym początku idea nie wydaje się absurdalna, nie ma dla niej żadnej nadziei. - Albert Einstein@up
ale wiesz, że to nie za bardzo zależy od banku, tylko od aktualnych stóp procentowych i podatków? Wszystkie banki mają generalnie takie same warunki kont oszczędnościowych i lokat.
Jeżeli na samym początku idea nie wydaje się absurdalna, nie ma dla niej żadnej nadziei. - Albert EinsteinKtoś może mi powiedzieć o co chodzi w tej ironii? Że 99 urodziny, a on życzy 100 lat, czyli że 1 rok więcej i do widzenia? Czy o co chodzi?
@up
To nie zmowa cenowa, tylko zasady panujące na rynku bankowym. W normalnej sytuacji oprocentowanie lokat zależy od wysokości stóp procentowych oraz popytu na kredyty. Wysokie stopy oznaczają drogi pieniądz (pożyczany od banku centralnego), a więc i potrzebę przyciągnięcia klientów. Niestety ostatnio doszło kilka innych czynników. Niska inflacja (niska potrzeba kredytów), złe prawo (podatek bankowy), czy utrzymywanie SKOKowej mafii przez klientów prawdziwych banków za pomocą BFG.
W odwrotnej sytuacji, czyli przy wyższych stopach wszyscy się cieszą, że oprocentowanie lokat jest wysokie, ale nie patrzą, że kredyt który ma teraz RRSO 10% miałby 15%. Do tego dochodzi inflacja, czyli drożejące produkty.
Jeśli uważacie, że to taki świetny interes to załóżcie bank i po sprawie.