@ up
Ciapaty kolega to cię zrobił szczylu.Trzymaj ryj bo się znowu obsrasz.
Prawda jest taka, że to co "my" "oddaliśmy" KK a "komuniści" im "zabrali" tak naprawdę zawsze należało do NAS, do Polaków, gdyby nie pierdolone średniowiecze i dziesięcina to nigdy w życiu by się nie dorobili takiego majątku. I tu pada zasadnicze pytanie, jak zawsze - po co tym katolickim ścierwom tyle ziemi i nieruchomości? Skoro miejsce obcowania księdza kończy się za progiem plebanii i kościoła, wierni tak czy siak go utrzymują to po co mu setki hektarów ziemi i dziesiątki nieruchomości? Zabrać to wszystko jebanym nierobom i dać potrzebującym!
Prawda jest taka, że to co "my" "oddaliśmy" KK a "komuniści" im "zabrali" tak naprawdę zawsze należało do NAS, do Polaków, gdyby nie pierdolone średniowiecze i dziesięcina to nigdy w życiu by się nie dorobili takiego majątku. I tu pada zasadnicze pytanie, jak zawsze - po co tym katolickim ścierwom tyle ziemi i nieruchomości? Skoro miejsce obcowania księdza kończy się za progiem plebanii i kościoła, wierni tak czy siak go utrzymują to po co mu setki hektarów ziemi i dziesiątki nieruchomości? Zabrać to wszystko jebanym nierobom i dać potrzebującym!
Przestałem czytać twoje brednie w momencie gdy napisałeś, że budżet to 665 mld zł, a na kościół idzie 89 mln. Błagam Cie, wróć do szkoły, otwórz ustawę budżetową, zrób cokolwiek ze swoją wiedzą bo pierdolisz jak poparzony.
Wydatki na kościół oprócz funduszu kościelnego to 89 mln zł f. kościelny, 1 mld 300 mln zł nauczanie religii w szkole, kilkadziesiąt milionów utrzymanie kapelanów w policji i wojsku, od kilkudziesięciu do kilkuset milionów zł to dofinansowanie katolickich uczelni wyższych. Do tego dochodzą utracone wpływy podatkowe, z tytułu ulg i nie opodatkowania kleru, darowizn które to firmy mogą dawać klerowi (słynna procedura ja Panu dam 10 tyś, Pan mi pokwituje na 40 tys.). Podobnie sytuacja ma się w kwestii budżetów lokalnych (wojewódzkich, gminnych, powiatowych, miejskich), na każdym szczeblu KK dostaje kasę, czy to na renowację zabytkowych kościołów, czy na uroczystości religijne, czy z wielu innych powodów.
Więc skończ mości Panie pierdolić swoje farmazony, bo najwyraźniej jesteś niewykształcony i niedoinformowany, niczym małpa w ZOO o stanie pokrywy lodowej na Arktyce.
O i jeśli uważasz, że kwota circa 1,5 mld to kropla w morzu i ok 7zł30 groszy na łebka to:
płatników podatków w PL (2011 rok) było 24mln 907 tys czyli każdy zapacił na łebka 60zł na cele religijne, nie zaś 7.30 gr. A to i tak przy założeniu, że liczymy tylko podstawowe wydatki na KK.
1,5 mld zł!!
Pomyśl logicznie ile rzeczy dałoby się zrobić za 1,5mld zł rocznie, choćby przeznaczyć te pieniądze na obniżenie deficytu który w zeszłym roku był rzędu 30mld zł! Nie licząc tego, iż prawdopodobnie wpływy były mniejsze o kolejne 20 mld zł, stąd nerwowe ruchy Rostowskiego ze stycznia tego roku. Wyprzedaż spółek i dodatkowe obligacje na kwotę 21mld zł (za Puls Biznesu)
Napisałem, że ta kasa może być lepiej spożytkowana, podałem przykład, zaproponowałem też przekazanie tej kwoty na obniżenie deficytu, czyli pragnę działać racjonalnie i dla dobra ogółu[...]
Jestem świetnie wykształcony, studiowałem w sumie w 3 krajach, mieszkałem w 4. Wkrótce zamierzam zacząć przewód doktorski. A taki pyrtek jak ty, nie będzie mi mówił o rowach tylko dlatego, że nie wierze w dziadka z brodą.
89% dorosłych polaków chce religii w szkole- potrzebne źródło!
Myślisz, że ludzie nie woleliby nauczania w salkach katechetycznych przy kościołach?? Tam chodziłyby tylko te dzieci, które realnie chcą, bez zajmowania cennego czasu w szkole. I dlaczego sługa boży ma mieć płacone za nauczanie religii, w biblii jest jasno, że mają robić to " za darmochę"
Przejrzyj budżety miast, a zobaczysz dotacje do różnych katolickich obchodów. Ostatnio było o tym nawet całkiem głośno (Zielona Góra i orszak trzech króli- wprost, Droga krzyżowa w Solkwinie- www.mmszczecin.pl) dopłacanie nawet do lekcji religii w przedszkolach- tygodnikpodhalanski.pl, to jest tylko kilka przykładów z calej masy.
Ja nie mówię, a raczej nie piszę, że za 1,5 mld zbuduję wam USA, ale twierdzę, że Polska nie może sobie pozwolić na wypierniczanie takiej kasy w błoto.
Ależ ja właśnie tego chcę i pragnę!! Państwo nie powinno zabierać obywatelom tyle ile zabiera teraz! Ale by obniżać podatki, trzeba ciąć wydatki, spłacić zadłużenie inaczej nic się nie zmieni. Skoro dla was 1,5 mld zł to drobne, to jak na boga chcecie doprowadzić do obniżenia opodatkowania. Właśnie takie niepoważne i nieodpowiedzialne zachowanie jak wasze doprowadziło do tego, że teraz mamy tak gigantyczne opodatkowanie.