Zielsko napisał/a:
takamahi akurat jeśli chodzi o e-papierosy to się cieszę, że tak mają zrobić. Czytałem, że badania nie są jednoznaczne i jeszcze się okaże, że lepiej jarać zwykłe szlugi bo te liquidy to niezły syf. No i wkurwia mnie gimbaza paląca to gówno w kinie na przykład .
Bzdury czytałeś i bzdury powtarzasz. 18 lat paliłem zwykłe fajki i zacząłem już to mocno odczuwać, próbowałem rzucić, różnymi sposobami. Rzuciłem dopiero dzięki e-papierosom. Od 6 lat sobie inhaluję Liquidy, najpierw kupne, od jakiegoś czasu robię je sam. Jestem zdrowszy, raz, że to czuję dwa, że mam na to wyniki badań.
Ja również jestem za zakazem sprzedaży nieletnim e-papierosów, zakaz ich używania w miejscach publicznych też by mi wcale nie przeszkadzał. Ale zrównanie ich ze zwykłymi papierosami i kazanie ludziom e-palącym robić to w palarniach razem z palaczami tradycyjnych papierosów to działanie na szkodę społeczeństwa - tej części która od nałogu palenia papierosów chce się uwolnić. Dodatkowo dochodzi do tego praktycznie zabicie dość prężnie działającej gałęzi biznesu w państwie które za bogate nie jest, ludzie stracą pracę przecież. Dodatkowo zupełne olanie zasady równości wobec prawa, sklepy stacjonarne dostana okres karencji na wyprzedaż asortymentu a sklepy internetowe z dnia na dzień będą musiały się zamknąć. I chuj rząd ma to w dupie zarówno biznes jak i zdrowie obywateli. Przynajmniej tak pokazuje swoimi działaniami.
Chcesz się dokształcić w kwestii e-papierosów zamiast powtarzać niczym nie poparte frazesy? Poczytaj sobie tutaj
starychemik.wordpress.com/
Stary Chemik na swoim blogu (profesor chemii o ile pamiętam) linkuje badania ich wyniki, często sam tam zamieszcza przedruki takich badań, sypie nazwiskami źródłami. Każdy zainteresowany może sobie sprawdzić jak media pierdolące o szkodliwości e-papierosów robią ludziom wodę z mózgu. Nikt nie twierdzi że są nieszkodliwe jak krystalicznie czyste górskie powietrze, ale są pozbawione 99,9% substancji toksycznych dla organizmu które występują w dymie tytoniowym. Substancje które występują i w dymie tytoniowym i w aerozolu generowanym przez e -papierosa, w tym drugim występują w ilościach śladowych i są badania i raporty z badań które to potwierdzają.
Z tego bloga dowiesz się też jakie firmy z jakim kapitałem lobbowały na rzecz dyrektywy tytoniowej. Ale ułatwię Ci to. Głównie koncerny tytoniowe i producenci antynikotynowych terapii zastępczych (nie skutecznne lub mało skuteczne gumy i plastry) którzy chcą po prostu przejąć rynek e-papierosów w europie.
Tak o nas i o nasze zdrowie kurwa dbają
Dodatkowo wykaże Ci teraz pojebaną hipokryzję rządu w temacie troski o środowisko. Na przykładzie tych dwóch problemów, samochodowego i e-papierosowego.
Z jednej strony chcą wprowadzić podatek od starszych aut bo niby smrodzą. A z drugiej strony zakazują sprzedaży liquidów do e-p w butelkach większych niż 10ml. Dotąd mogłem kupić w każdej pojemności 10, 20, 50, 100 i więcej, w jednej butelce. Teraz jak będę chciał kupić 100 ml liquidu będę musiał kupić 10 butelek, każda z plastikową nakrętką i jakimś zakraplaczem w środku.
Butelki, nakrętki i zakraplacze są z tworzywa sztucznego, a tworzywo sztuczne z ropy.
Oczywiście można je zbierać i przetwarzać jednak czy to przetwarzanie też jest takie zdrowe dla środowiska?