Wysłany:
2017-03-21, 17:51
, ID:
4883775
2
Zgłoś
Bawią mnie ci bulodupiący o symbol sierpa i młota i stawiający fałszywe symetrie między nim a swastyką.
Symbol sojuszu robotniczo-chłopskiego nie jest w Polsce zabroniony, komunizm nie jest poglądem zakazanym prawnie a partie komunistyczne działają w Polsce zupełnie legalnie. Zabroniony w kraju jest stalinizm, ale prawacy cytują przepisy których nie rozumieją, że oznaczają zupełnie coś innego niż mieści się w ich głowach. W Polsce funkcjonuje legalnie zarejestrowana Komunistyczna Partia Polski, która ma w statucie wpisane promowanie komunizmu (przypominam, że statuty partii zatwierdza Sąd Najwyższy). Było orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego, że symbolika komunistyczna nie jest w Polsce zabroniona, ponieważ komunizm nie musi oznaczać totalitaryzmu.
I bardzo dobrze, że tak jest, bo nie ma żadnej równości między faszyzmem a komunizmem mimo, że neoliberałowie próbują stawiać tu jakieś fałszywe symetrie. Faszyzm i nazizm są ruchami zakazanymi prawnie nie dlatego, że są radykalne czy "skrajne", tylko ze względu na rasizm, niedemokratyczność, nienawiść i przemoc w praktyce politycznej. Na tej samej zasadzie są zabronione na zachodzie. To, że ktoś uważa że każdemu należy się opieka społeczna, przedsiębiorstwa powinny być zarządzane demokratycznie a państwo powinno zostać zniesione nie jest żadnym uzasadnieniem do zamykania go w więzieniu do lat 2.
Nie jestem komunistą, tylko socjalistą (od komunistów różni nas między innymi to, że nie chcemy znosić państwa). Mogę się nie zgadzać w niektórych sprawach z komunistami, ale prawacy kurwią logikę tak bardzo i jest to tak bardzo rozpowszechnione, że trudno przejść obok obojętnie i nie deptać takich śmieci jak ci którzy walczą z nieistniejącym chochołem komunizmu.