zapsu napisał/a:
Osobiście uważam, że opinie o Alfach nie biorą się znikąd. Sam chciałem kupić 147 po FL, jednak przez pół roku nie znalazłem godnego egzemplarza. Ostatecznie kupiłem A4 B6 i po 40k km (rok jazdy) wymieniłem jedynie alternator i łożysko. Opierając się na opiniach czytanych na forum: na Alfe nie byłoby mnie stać
Kolego, sam widzisz, że jak kupuje się samochód z niepewnego źródła, to się potem narzeka. Dotyczy to wszystkich marek, nawet "ponadklasowych" mercedesów.
Kolejny mit.
W mojej A4 B6 zawieszenie jest sztywne aż miło. Zakręty pokonuje bez najmniejszego przechyłu. Skąd pomysł, że VW/Audi ma miękkie zawieszenie? A nie mam S-Line, które jest jeszcze twardsze.
Przypominam, że A4 B6, passat B6 podobnie jak Alfy, mają wielowahacz. Chyba, że porównujesz Alfy do Golfa 4. To przepraszam.
Przy 156 i 159 to zawieszenie jest miękkie i tyle. B6 prowadzi sie jak taczki, późno reaguje, nawet nie wiem czy nie gorzej od nowych Ocatvii.
Wielowahacz wielowahaczowi nie jest równy. W Audi A4 mozna zrobić 30 000, na TRW nawet 42 000, w alfie 22 000 - 30 000, prz yczym cena jest wyższa dla Alfy o 200-300zł na komplecie.
Ceny robocizny mnie nie interesują gdyż to robie sobie sam.
No widzisz, ja w Alfie po 80 000 wymieniłem olej, hamulce, przepływomierz no i wiele razy wahacze (bo mnie wkurwiają stukania).
Trochę mało jak na tak awaryjne auto, nie sądzisz
Twin Spraki potrafiły się jebać, choć odkąd mam Alfę i poznałem paru Alfiarzy, poznałem już ludzi z przebiegami ponad 300 000 w TS bez poważnych napraw.
Bryła Audi i vw dla mnie jest nudna, choć są wyjątki, A4 11 i A4 13 Avant to piekne samochody, mógłbym mieć.
Nad bryłami Alf od dawna były zachwyty, bo cechowało je nawiązanie do klasyki albo nowoczesność, 159 i Brera do dziś wyglądają futurystycznie a 156 dalej nie odstawje od nowych aut.
Obecnie w sprzedaży są 3 modele (nie wiadomo czemu wycofano zajebiście udane 159 i niezłe Brerry).
I oczywiście pod tym względem Alfa nie może konkurować z żadną obecnie marką. Giulietta to za mało. Mito to Auto geja a 3 modelu to szczerze teraz nie kojarzę. 8c i 4c nie liczę, to auta dla wybranych.
Jeśli zaś chciałeś sobie kupić 147 to na pewno nie w Polsce, u nas nie można kupić w dobrym stnaie tego modelu.
Obecnie
Cytat:
-Dlaczego właściciele Alfa Romeo nie pozdrawiają się na drodze?
-Bo rano wszyscy widzieli się już w serwisie.
Kretynie... Dlaczego kierowcy Alf pozdrawiają się na drodze?
-Bo rano spotkali się u mechanika.
Stąd się to wzięło, bo dawniej kierowcy Alf albo sobie mrugali albo machali (z resztą dalej praktykowane co sam robie).