Wysłany:
2012-12-01, 17:24
, ID:
1620825
Zgłoś
Ojciec w 98 kupił salonowego Peugeota 406 1,8 8V benzynę, nalatał nim przez 8 lat 360 000 km, sprzedał handlarzowi, znaleźliśmy później auto na allegro- oczywiście licznik na 160 cofnięty, bezwypadkowy itd (ojciec miał jednego strzała- w tył wjechał mu gościu i bagażnik się położył trochę w dół- mówiliśmy o tym handlarzowi), poza tym auto nie miało nigdy otarcia.
Jak ja kupowałem 406kę sobie 3 lata temu, to miałem idealne porównanie stanu wnętrza- kupiłem w końcu kombiaka z '97 z 260 000 na liczniku- wyglądało najbardziej realnie, przerysowane w tylny lewy i przedni prawy błotnik. No i co z tych przerysowań? NIC, przecież to się nie rozpadnie, a jak coś zrobienie tego będzie kosztować 300-350 zł.
Rok później kupiłem nowszą 406 2,0 hdi- od "ściągacza" z zagranicy- wszystko prócz lewego tyłu (za kołem) jest ok. Brak śladów pomimo już kilku lat jazdy, sprawdzone przeze mnie 172 kkm przebiegu, aktualnie ma prawie 300, wiem, że będę miał problem ze sprzedażą, ale jeszcze pojeżdżę rok- dwa, naklepię do 400 i pewnie będzie podobnie jak z 406 ojca, bo stan poza przebiegiem jest git.
Ostatnio dla szwagra kupowaliśmy 307 2,0 hdi- w Bydgoszczy (Opel autohandel), bezwypadkowy, niebieski metalik, alu- auto cud na zdjęciach. Podszedłem, spojrzałem, ściągnąłem uszczelkę w drzwiach i bagażniku- wspawana ćwiartka... obejrzeliśmy 3 auta, KAŻDE miało jakąś kakę, jedne w okolicach Tucholi- ideał blacharsko- szpary, lakier... dopóki nie położyłem się pod spód i nie zobaczyłem, że próg kierowcy ma trochę grubą zakładkę... zdjąłem uszczelkę w drzwiach, a tam biel szpachli pod dywanem...
Dzwoniliśmy w okolicę Warszawy- idealna czarna 307 piękna. Sprawdziłem po vinie- ANGOL, właściciel mi nie wierzył.
Kupiliśmy 307 obtartą (słupek czy coś) w dwóch miejscach, 220 000km, ale za to reszta jest w fajnym stanie.
Także pilnujcie się, jak kupujecie. Ja się trzymam jednej marki, dzięki czemu wiem, na co trzeba uważać i zwracać uwagę, do tego dojścia do serwisu i informacji. To jest najlepszy sposób na kupno auta.