bo powinno być tak jak kiedyś, tata ma fach w rękach uczy Cię go i wychodzisz na ludzi. Nie masz taty? to idziesz na praktyki do mistrza. Masz tatę i ambicję by zostać kimś więcej? uczysz się fachu od ojca, zarabiasz i za tę kasę się edukujesz... proste. A szkoła? ustawowo powinna być tylko nauka czytania, pisania i kojarzenia faktów... reszta na własną ręke
Tego typu system jest tak mało wydajny, że doprowadziłby do mniejszej dostępności wiedzy/umiejętności a tym samym podniósłby ceny usług.
Ilu terminatorów jest w stanie przysposobić mistrz do wykonywania zawodu w ciągu 4/5 lat? Nie więcej niż 10?
A ile szkoła zawodowa (abstrahując od stanu szkolnictwa w Polsce)? Około 100?
Dziękuje - pozamiatane.
Ja wiem to się fajnie mówi - zlikwidować socjalizm - edukacja płatna - tylko jakby jeden z drugim prawakiem chciał pójść do lekarza i musiał zapłacić kilka razy więcej niż teraz za leczenie - to nie wiem czy by się ucieszył.
po części ma racje tylko z tym Grunwaldem troche przejebał.Nie wiem,moge się mylić ale ja sądze,że historie Polski trzeba znać i koniec kurwa kropka.Tylko jak wiadomo zanim się dojdzie do historii Polski w polskim nauczaniu to po drodze trzeba znać historie Mezopotamii,USA i chuj wie jeszcze czego.Jestem kurwa Polakiem nie hamburgerem by uczyć się ich historii
konkurencja na rynku prywatnej służby zdrowia wzrosła by do takiego stopnia, że nie opłacałoby się utrzymywać nawet tak wysokich jak obecnie... popyt na leki również by się zwiększył, a to spowodowałoby obniżkę cen leków... paradoksalnie to państwo utrzymuje ceny na wysokim poziomie bo przy każdym produkcie pobierany jest VAT, a fajniej chapnąć 23% ze 100 zł niż z 10 zł, nie? ale... co ja tam wiem...
i jeszcze jedno... słyszałeś o tym, że jak coś jest od wszystkiego to jest do niczego... a ile sekorów gospodarki zawłaszczyło, wspiera, lub kontroluje państwo? dziękuje
@up otóż to!!! sam sobie odpowiedziałeś... socjalizm to właśnie "kiepski interes"